torstai 7. marraskuuta 2019

Kuinka selviytyä kaamoksesta?

Päivät lyhenevät ja aurinkoa on jo ikävä. Kaamosväsymys iskee ja vähän jopa pelottaa, paheneeko se entisestään? Onneksi on keinoja helpottaa sitä ja varautua pahimpaan pimeyteen. 

Kokosin näitä asioita ja ajatuksia ylös. Mihin asioihin kannattaa panostaa, jotta pimeys ei lamaannuttaisi kokonaan. Jatka lukemista!


RUOKA. Itse pyrin syömään 4-5 kertaa päivässä n. 3-5 tunnin välein. Tämä on toki todella yksilöllistä, mutta pointtina kuitenkin se, että syö tasaisesti, monipuolisesti ja riittävästi. Ravintolisänä talvisin miltei ehdoton on D-vitamiini, oletko jo ostanut? Muutoin tarvittavat vitamiinit kyllä saa monipuolisesta ruokavaliosta. Kannattaa pyrkiä syömään jokaisella aterialla edes vähän vihanneksia/marjoja/hedelmiä. Ja tietysti oma lempparini ympäri vuoden: smoothiet.

LEPÄÄMINEN. Jos nukut 6 tuntia yössä etkä lepää arjen keskellä tai et pidä juurikaan välipäiviä liikunnan suhteen, ajat varmasti nopeasti itsesi loppuun. Terveisin: kokemusta on! Riittävä yöuni (itselläni n. 8,5 tuntia) on erittäin tärkeää, mutta niin on myös se, että osaa levätä ja ottaa aikaa levolle kiireenkin keskellä.

LIIKUNTA JA KEHONHUOLTO. Suosittelen etsimään mieluisen tavan liikkua, ellet ole sitä jo löytänyt. Mieluinen liikunta on sellaista jota haluaa tehdä ainakin sen pari kertaa viikossa, ilman että joutuu joka kerta potkimaan itsensä ylös sohvalta. Yhtä tärkeää on myös huoltaa kehoa. Venyttely on tähän paras keino, mutta myös mm. kehon rullaus, hieronta ja saunominen kannattaa toteuttaa edes suhteellisen säännöllisesti. Jotkut puhuvat avantouinninkin puolesta, sen uskon myös huoltavan kehoa, vaikkei oma juttuni luultavasti ole koska palelen aina.




MIELEKÄS ARKI: Jos päivät ovat pelkkää suorittamista ja päälle heitetään vielä melkein kellonympäri jatkuvat pimeys - kuka siinä jaksaisi pysyä pirteänä? Pienin askelin kannattaa lähteä rakentamaan sellaista arkea, jossa on hyvä olla. Harrastukset joista saa voimaa, ihmiset jotka eivät vie liikaa energiaa ja oma aika ovat asioita, joiden miettimiseen kannattaa uhrata jatkuvasti aikaa ja puntaroida: olenko tyytyväinen tähän?

Myös pienet arjen piristykset tuovat hyvää mieltä. Vaikka eivät välttämättä yksinään autakaan. Vinkki: piristä jotain läheistäsi, se piristää taatusti samalla sua!

POSITIIVISUUS: Huono päivä, huono viikko, huono vuosi? Positiivinen asenne on ratkaisu lähes kaikkeen. Se ei meinaa sitä, että sivuutetaan huonot asiat ja pistetään tekohymy naamalle. Se tarkoittaa luottamusta siihen, että asiat järjestyvät ja huonoistakin asioista voi saada itselleen jotain. Jos ei muuta niin ainakin usein oppii jotain tai ainakin osaa arvostaa hyviä asioita vieläkin enemmän. 

EI LIIKAA NAUTINTOAINEITA. Kofeiinia ja sokeria tekisi mieli tankata jatkuvasti ainakin pahimmissa väsymystiloissa. Kohtuudella nautittuna nautintoaineet ovat ihan okei, eikä näitä asioita tarvitse kokonaan kieltää. Jos osaa nauttia kohtuudella herkkuja tai alkoholia, miksi niitä ei saisi nauttia? Kunhan kohtuus ei tosiaan tarkoita koko pullollista viiniä tai joka päiväistä puolen kilon karkkipussia. Kukin tietysti tyylillään - mutta voin vannoa etteivät nämä pidemmän päälle ainakaan hyvinvointia paranna.




Kyselin myös muilta ihmisiltä miten kaamoksesta voi selviytyä ja sain vastaukseksi mm: 

- ulkona käyminen valoisan aikaan
- kirkasvalolamppu (pitäisi itse pistää testiin!)
- kynttilät ja jouluvalot
- inkiväärishotit
- mieluisa tekeminen, kuten askartelu
- huumori
- musiikin kuuntelu 
- läheiset ihmiset
- juhliminen 

Tietysti mikään aiempi asia ei välttämättä auta, jos väsymys on sietämätöntä tai tunnistaa itsessään kaamosmasennuksen oireita. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen, sieltä saa oikeanlaista apua :)


Tsemppiä oikein paljon, kyllä me selvitään! <3 
xx satu 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti