tiistai 1. lokakuuta 2019

Vinkkejä lihattomaan lokakuuhun (ja elämään!)

Vielä muutama vuosi sitten söin lihaa ja ajattelin, että vaikka ehkä pärjäisinkin ilman, en haluaisi lopettaa lihan syömistä. Ja tässä sitä ollaan: en ole syönyt useaan vuoteen lihaa, olin yhden vuoden täysin vegaanina ja tällä hetkellä syön vegaanispainotteisesti (sallien itselleni välillä vaikkapa suklaan tai vuohenjuuston). 

En alkanut kasvissyöjäksi yks kaks tuosta vain. Olin ensin "fleksaaja" eli söin kasvispainotteisesti. Siitä sitten taisin jättää ensimmäisenä ruokavaliostani pois kanan ja viimeisenä naudan ja kalan. Possua en ole syönyt juuri koskaan muutoinkaan, enkä riistalihaa.

Mutta pointtini tässä kirjoituksessa on tämä: haluan kannustaa jokaista lihansyönnin vähentämiseen - jopa lopettamiseen! Ilman syyllistämistä tai paremmuuden tunnetta. 
Ymmärrän, jos muutokset eivät tunnu hyvältä. Siksi pikkuhiljaa eteneminen on usein fiksumpaa. Radikaalit muutokset eivät usein ole kovin pysyviä.




Jos muutoksia kuitenkaan ei halua tehdä ollenkaan, kannattaa miettiä mistä se johtuu. Lihansyönnin vähentäminen/lopettaminen on kuitenkin askel terveellisempään, ekologisempaan ja eettisempään elämäntapaan - miksi se ei kiinnostaisi edes jollain tasolla? Ei ole kuitenkaan tarkoitus tuomita ketään. Kaikkien ruokavalio on henkilökohtainen valinta, eikä ole tarkoitus saada pahaa oloa aikaan, vaan lähinnä sitä oman ajattelutavan kyseenalaistamista. Itsekin teen sitä aika ajoin.

Haluan kuitenkin nyt jakaa vinkkejä, joiden kokisin olevan oikeasti hyödyllisiä, mikäli harkitsee eläinkunnantuotteista luopumista tai vähentämistä. Jatka lukemista!


Karsi "turhista" eläinkunnantuotteista

Mielestäni helpointa on aloittaa siitä, että miettii mitä syö välipalaksi ja olisiko niistä helppo karsia jotain pois. Esimerkiksi leivän päälle voi sen perus kinkun ja juuston tilalta valita jotain maukasta, terveellistä ja ehkä jopa halvempaa lisuketta: erilaisia levitteitä, kurkkua, salaattia, pähkinöitä, avokadoa jne.. Valintoja on lukemattomia.

Opettele maustamaan ruokia

Tottakai kasvisruoka on pahaa, jos ruokaa ei osaa maustaa (kuten minä :D). Eihän lihakaan välttämättä ole maukasta ilman marinointia tai oikeanlaisia mausteita. Opettele siis käyttämään rohkeasti mausteita tai esimerkiksi maustekastikkeita. Itse löydettyäni tomaattipyreen, olen saanut sillä tylsiin papupasta-ruokiini aivan uutta makua! Nam!!




 Kokeile eri proteiinin lähteitä 

Soijasuikaleet ovat itselleni sellainen, mitä en juurikaan käytä ruoanlaitossa. Koska kaikesta ei vain tarvitse pitää! Itse suosin mm. kidney- ja ruskeita papuja, sekä Quornia (ei täysin vegaaninen, sisältää kananmunaa) ja soijanakkeja. Kaikki tykkäävät eri asioista, joten jos olet kerran maistanut kikherneitä etkä pitänyt niistä, ei se meinaa että kaikki kasvisruoka olisi pahaa. Eihän?

Älä lannistu, jos ei heti onnistu

Lihansyönnin vähentämiseen/lopettamiseen tai jopa ihan vegaaniseen elämäntapaan ei kannata suhtautua liian vakavasti tai kiirehtien. Aikaa oppimiseen on kyllä. Toiset ehkä ottavat asiat vakavammin, mutta sinun ei tarvitse, jos se ei tunnu oikealle. Se, että edes yrittää on jo todella suuri askel josta on lupa olla ylpeä. 

Tutustu aiheeseen 

Netti on täynnä erilaisia sivustoja, facebook-ryhmiä ja muita somekanavia, joista voi löytää hyviä vinkkejä kasvisruokailuun. Kuinka leipoa vegaaninen kakku? Miten korvata kylmäsavulohi? Mitä terveysvaikutuksia kasvisruoalla oikeasti on? Kaikkeen löytyy vastaus kyllä.

Haasta joku tuttu mukaan

On paljon helpompi kokeilla uutta ruokailutapaa, jos saa tehdä sen jonkun toisen kanssa yhdessä. Haasta koko perhe syömään vaikkapa joka lauantai vain kasvisruokaa tai kokkaa itse perheellesi tai puolisollesi herkullinen kasvisruoka. Työpaikalla tai kaveripiirissä voi yhdessä kokeilla kuukauden vegaanihaastetta, tai vaikka edes viikon!





Ei muuta kuin hyvää ja ihanaa (lihatonta) lokakuuta!

xx satu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti